VAD ÄR KLANGMASSAGE? 

Se min presentationsfilm om Klangmassage:
https://youtu.be/KjnmBo2p6Dc
Visas också på startsidan.


"Ljuden från klangskålarna berör vårt innersta väsen, det är själens sång. Ljuden frigör spänningar, aktiverar självläkande och frigör kreativa energier" - Peter Hess© founder

Behandlingen ger möjlighet till trygg djupavslappning och frisk återhämtning medan du vilar fullt påklädd på massagebritsen och mottar de  balanserande vackra ljudvibrationerna genom klangskålarna som är placerade på olika områden av kroppen.


Klangskålarna vibrerar med tusentals olika frekvenser och fungerar som stämgafflar. Dina vävnader, din hjärna, de inre organen och dina livssystem, vibrerar på olika frekvenser. Alla dessa vibrationer ska vid de bästa omständigheter samspela om välmåeende och hälsa kan skapas och vidhållas. I medicinskt språkbruk kallas detta optimala tillstånd för homeostasis, där alla organ, celler och livssystem kan fungera i sin bästa potential. I detta optimala läge kan nervsystem, hjärtrytm, hormonsystemet och vår ämnesomsättning balanseras naturligt. Immunförsvaret får då tillgång till sina naturliga kraftdepåer och vi får en naturlig återhämtning. Kroppens eget självläkningssystem fixar detta när det har tillgång till sina resurser, men det förutsätter djupavslappning. Varför?

All självreglering, läkning och återhämtning sker vid parasympatisk dominans. Vårt autonoma nervsystem delas upp i en aktiv, handlingsinriktad del  och en mottagande, intonande del. Det aktiva delen, det sympatiska nervsystemet,  kallas för vårt stress-system och kan lätt slå över till fight-flight- freeze- faint som försvar vid fara. Det är förenklat det som händer vid utmattingssydrom. Dom flesta av oss lever i stressdominans, dvs det aktiva nervsystemet är igång mer eller mindre hela tiden utan broms, vi märker det inte ens. Förrän....

Den andra delen av nervsystemet brukar kallas för lugn-och-ro-systemet, rest-and-digest-systemet på engelska. Det är den där delen som "vi aldrig får tid till...." den sårbara, vilande, intonande ingentingtiden". Där vi vilar, sover, mediterar, tar hand om oss....Balansen mellan dessa överlevnadssystem är oerhört viktig, den bestämmer vår hälsa, vårt välmående, vårt liv.


Vi har en lång vandrande nerv som går från hjärnanvia lungor och hjärta ända till tarmarna och som förbinder nästan alla våra organ och livssystem. Den viktiga Vagusnerven har bilaterala informationsströmmar, dvs information går från hjärnan till tarmarna, via hjärtats  cardiovaskulära system och från tarmarna upp till hjärnan, båda vägar. Vagusnerven är en del av vår återhämtningssystem och ska se till att det råder balans. Om vi haft onaturligt ett stresspåslag kontinuerligt under en längre tid kan inte denna nerv fungera optimalt, den blir stum och overksam, den kan inte hjälpa oss till balans. Den aktiva stressdominansen har tagit över.  Jag jämför ofta med saven i ett träd som måste vibrera för att trädet ska blomstra och leva, kunna tillföra sig näring inifrån och ända ut i de yttersta lövverket. När vår "inre sav", i det här fallet Vagusnerven, vibrerar naturligt och kan skapa balans, säger vi att vi har en god Vaguston. Om vagustonen är stum eller obefintlig, är stresspåslaget  och belastningen för stor för våra system och vi har det .....skit.... 

Klangmassage kan, liksom toning, sång, god meditation och andra ta-hand-om- sig själv-metoder stimulera Vagusnerven. Vi kan stämma upp Vagustonen och få igång det själreglerande inre systemet. Hela kroppen är ljudledande, vävnader, hud, celler, skelett, vätska leder ljudvibrationer. det är inte svårt att föreställa oss, vi består av över 75% vätska. Vi kan varsamt få kropp och sinne in i den helande balanserande naturligt vibrerande livstonen igen.


Vid Peter Hess Klangmassage ligger du fullt påklädd på massagebritsen med klangskålarna placerade på kroppen. När dom varsamt slås an skapas en mjuk och helande vibration i vävnader, hud, kroppsvätska och ben. De varsamma sköna livsvibrationerna strömmar som en inre massage genom  kroppen, genom organ och celler ända in på molekylärnivå. Du blir genomströmmad av livgivande stimulans.

 

Klangskålarna har en sällsamt vacker klang.  Du svävar tryggt i den återskapande reparerande avslappnande pulsen. Skålarna skapar harmoniska ljud som är lugnande och välgörande att lyssna till och subtilt känna in. Det är ett tillstånd som mellan vakenhet och sömn, där reparerar kroppen och sinnet sig och där  kan kroppens egna informationskanaler öppnas och livssystemen samstämmas i naturligt samspel. Där sker djupgående återhämtning.

Du  landar stilla efter massagen med hjälp av integrerande rösttoning av mig över hela kroppen på slutet av behandlingen. Här använder jag mina gamla tibetanska skålar som har en sällsynt välgörande verkan tillsammans med rösten och de mjuka harmoniska övertonerna som sägs stimulera reningen av cerebronalvätskan i hjärnan. Toningen utgör en klargörande helhet och många säger att behandlingen här går upp i en ännu större enhet. 

 

Klangmassagen skapades av Peter Hess på mitten av 80-talet. Han forskade tillsammans med en kollega  på ljudtraditionerna i Tibet, Nepal och Indien om hur ljudets vibrationella kraft påberkar kropp och psyke och hur det använts till läkande och helande genom tiderna. Denna kunskap anpassade han varsamt  till den moderna västerländska människan. Metoden har snabbt spridit sig och används på institutioner och sjukhus såväl som på SPA och Wellnesscenter i  Europa och övriga kontinenten. I Sverige har utbildning och utövande funnits sedan 90-talet. Idag är det Nordlys kurscenter,  www.nordlys.dk  i Danmark som har huvudutbildning av instruktörer i Skandinavien, där är jag själv utbildad. Den tyska huvudsidan,  www.peter-hess-institut.de

 

Idag visar den moderna forskningen att ljudvibrationer kan påverka molekylära strukturer i kroppen, stödja cellernas informationsflöde, näringsintag och signalsystem, öppna de inre kommunikationssystemen så att kroppen kan hjälpa sig själv i både förebyggande och rehabiliterande syfte och även på så vis även kunna ta emot eventuell behandling bättre. Ljud kan ladda upp oss eller lugna ner oss i sin balanserande påverkan av nervsystemen och de inre livsuppehållande systemen i kroppen. Man kan stämma hela människan som ett välstämt, v'älklingande  livsinstrument.

 

En vacker  bild är att de organiserande och harmoniserande effekterna som klangskålarnas ljudvågor skapar är som vågor som mjukt rullar in över sand och att vågorna efter ett tag löser upp de ställen där sanden bildat hårda vallar – precis så kan ske med blockeringarna i kroppen. För varje ljudvåg som slås an så kan motstånd och spänning lösas upp mer och mer tills genomströmning och fritt flöde kan ske bättre. Nervsystemet kommunicerar via ljudvågor. Cellerna påverkas av mikromiljön runt dem och dom utbyter ständigt information och signaler via ljudvågor. Kroppen består  minst 75% av vätska, även inne i cellen.

Vi behöver lära oss mer om energi för att förtå oss själva som en samspelande helhet. Att börja förstå och märka hur livsenergi rör sig i kropp och sinne är en god början. Nästa steg är att medvetet och börja påverka och stödja läkning och balanseringsprocesser. Ingenting är fast eller fruset, allt levande är rörligt och föränderligt i oss. Hjärnan fortsätter att skapa nya nervceller tills vårt sista andetag. I vårt DNA-system finns korsande flödande mönster ständigt i rörelse.

 

Ljuden rör sig genom kroppen. Ben, vätska, vävnad, hud är ljudledande och när jag t.ex. slår mjukt på klangskålen som jag  placerat på undersidan av foten när mottagaren ligger på magen, påverkar ljuden reflexzonerna som korresponderar med olika delar av kroppen, på detta sätt kan hela kroppen kontaktas. Ljuden går in via reflexzonerna på foten och rör sig genom ankeln, upp igenom underbenet, höftleden, genom bäckenbotten och upp längs hela ryggraden. De stimulerar nacken och strömmar slutligen ut genom toppen av huvudet. Om jag placerar en klangskål på mitten av ryggen så flödar ljudvibrationerna mjukt inne i kroppen som koncentriska cirklar. Tänk dig att du står vid ett vatten och slänger en sten i det, och det uppstår cirklar som ses tydligt av det blotta ögat. Något liknande sker i kroppen och eftersom kroppen består av så pass mycket vätska är det möjligt för ljuden att fortsätta röra sig genom hela kroppen. Först involveras de fria cellerna sedan involveras de blockerade cellerna mer och mer i den livgivande subtila vibrationen.

 

När emotionell spänning och stress löses upp och neutraliseras, växer känslan av frihet och efter klangmassagen kan man vanligtvis känna större rymd, röra sig mer fritt, tänka större, känna och märka livet mer. Klangmassagen är en friskvårdsmetod men är ofta mer än välmående och kan ha god terapeutisk och fysisk inverkan. Den hjälper kropp och sinne att slappna av, ökar cirkulationen och ger en god grund till bättre självtillit, kreativitet, livsglädje och självkänsla. Ljuden påverkar både det undermedvetna och den rent fysiska kroppen. Klangerna är vackra och harmoniska och kan hjälpa oss i vårt strävan att bryta negativa mönster och bygga upp någonting mer önskvärt och livsbefrämjande.

 
Många vittnar om  djupare inlevelse, bättre förmåga till intoning, fördjupat lyssande och vidgade livsperspektiv. Självkänsla och självacceptans stärks. Man kan sammanfatta klangmassage till en livsmetod som har förmåga att lyfta det bästa i oss. Klangmassagen ger en bättre livsklang och en förstärkt resonans som stannar länge i kropp och sinne efteråt, som en bärande livston.