OM MARIE


"Marie Bergman – älskad musiker och artist, förvaltare och nyskapare av den svenska sångskatten och djupt kunnig musikpedagog med specialitet sång och toning"

 
"Berörande grooviga sånger"

"Förstärkning av högsta klass gav Marie Bergman som bara bli bättre och bättre. Hennes låt ”Varje människa bär en historia”, passade så oerhört bra eftersom ingen vare sig infödd eller invandrad exkluderades. Vi bär alla på en historia, ”läs mig mellan raderna” sjöng Marie och publiken tillsammans. Marie Bergman är en av artisterna på Folkfestivalen i augusti."

"Som en blandning mellan en busaktig röstpedagog, berättare, poet och shaman tog Marie Stjärnund med storm. Den person i pubiken som skrek "du är underbar Marie", talade för alla. När Marie plockade fram sin mässingkittel blev det trolska och suggestiva tongångar.Marie fick genast publiken i sina händer och inspirerade till allsång och klappade i takt. Förutom att vara gudabenådad sångerska behärskar hon även i fullo konsten att underhålla och när hon plockar fram den där kitteln (sångskålen ) går det rysningar av välbehag längs ryggraden."


Folkkär artist och kompositör. Marie är en också en efterfrågad kursledare och röstcoach i Skandinavien. Gästprofessur i sång på den Jydske Musikkonservatoriet 1999-2000, arbetar vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm sedan många år men tränar lika gärna rösträdda och icke proffs. Hon arbetar gärna med röstens  läkande ljud som hälsoredskap. Marie är utbildad i bl.a. Ljudbehandling, Klangmassage, Psykodramaterapi, Symbolterapi och diplomerad Qi Gonginstruktör. Hon har utgivit 12 skivinspelningar med eget material (se diskografi här på hemsidan), gjort flertal  jazzCDs och botaniserat i den svenska trubadurskatten samt vunnit Schlagerfestivalen i Sverige tre gånger, 1970, 1971 0ch 1994.

 

Marie Bergman är sedan många år en av Skandinaviens mest personliga och tydliga röster med en kraft och närhet som berör. Hon är en artist som aldrig stannat i växten utan som ständigt fångat upp nya impulser. Vid sidan av den artistiska karriären har Marie startat BergmanVoice en portal för seminarier, kurser och föredrag om ljudens kraft och rösten som livsinstrument.

Hon vill bygga en bro mellan den gamla intuitiva visdomen, urtonen och den moderna vetenskapen och teknologin idag. En korsbefruktning som frisätter insikt och möjligheter om den stora rikedom som finns dold i allas våra röster, både kreativ dialog, kommunikation och samskapande samt hälsa, läkning och självutveckling. Rösten är en stor outnyttjad resurs som sampelar direkt med våra ínre livssystem.

 

Marie är pionjär. Hon har tilldelats titeln "Urmodern till singandsongwriters i Skandinavien" (DN). Hon bröt sig tidigt loss från musiktivolit som lärde henne nödvändigheten att navigera personligt och rikta uttrycket och skapa en egen nisch. Våga ett alldeles eget personligt uttryck som hon utvecklat och vidgad, fördjupat och nyfiket fortfarande undersöker.

Sedan tre år leder Marie TONING FÖR ALLA i Katarina kyrka i Stockholm, en vacker Gemenskapsceremoni där hon samlar hundratals människor för att "tona" – det är toner utan ord, något hon kallar "LIvstonen". En poetisk ritual för livet, skapelsen, samhällsandan och livspassionen."TONING FÖR ALLA en uppskattad gemenskapceremoni där hundratals personer deltar.


Marie är en autentisk röst i Skandinavien. Många ringar på vattnet har sprungit ut hennes livston. Hon är en älskad artist och låtskrivare i både Sverige, Norge och Danmark och har kurser i att tillåta och utveckla det egna uttrycket. Marie framträder ofta SOLO och fyller lätt en sal med hetta, fräckhet, ömhet och mod. Stark dialog och möte är hennes signum. Hennes gitarrspel är fullödigt och perkussivt. Ingen går fri från denna smittande livsglädje och kraft  som genomströmmar hela rummet genom rösten och musiken, en hyllning till livet!  Till hoppet, till livsmöjligheterna! Men hon väjer inte för det mörka och matchar med röstens saltomortaler. Marie tonar ofta, låter urrösten ta plats som ger rysningar och välbehag längs ryggrad och hjärta.Sedan fem år har hon byggt sitt egen röstcenter där inspirerad sång  och röstens läkande kraft  står i centrum.

Marie framträder ofta DUO med den legendariske gitarristen Lasse Englund som också är hennes älskade man och partner i en livslång samspelsrelation.  Ibland slår dom sina musikantiska själar ihop med en annan självfrände, basisten Backa Hans Eriksson. Den som stänger sitt hjärta då, måste nog vara gjord av sten!

En CD är på gång "Den mänskliga faktorn", med Maries sånger genom tidsresan i versioner som talar direkt från hjärta till hjärta. Sjungna med den röst hon är idag. Håll hjärtat och öronen öppna!


Marie har 18 CDinspelningar bakom sig och har emottagit en rad utmärkelser för sin musik, Povel Ramelpriset, Bellmanpriset och Ferlinpriset, för att nämna några. Hon har fått Grammy förbästa svenska texter

Marie har vid sidan av sin artistkarriär bl.a. utbildat sig i Psykodrama, Symbolterapi, Ljudterapi
och Klangmassage enligt Peter Hess metod . Hon är diplomerad Qigonginstruktör sedan 20 år.

Hon utforskar ständigt  röstens och ljudens möjligheter och därigenom bron mellan den inre och yttre verkligenheten.