MARIE OCH RÖSTEN
porträttbild av Alexandra Dahlberg
Marie Bergman har en stark förkärlek för den berättande sången, efterfrågar den autentiska visan och tror på ljudens läkande kraft.
Marie började sin musikaliska resa på Vispråmen Storken på 60-talet. Men ordet visa tycker hon egentligen är konstigt.
– Hur ofta har man inte blött och stött detta? Ordet visa är ohjälpligt förknippat med vissa företeelser, det är synn. Jag vill inte att visa ska vara en isolerad genre. Den blir lätt en ursäkt för att inte förkovra och utveckla rösten eller ett kompinstrument. Den berättande sången skulle jag vilja kalla det.
Marie tycker att naturligt och autentiskt ofta förväxlas med slarvigt och outvecklat.
– Att vara autentisk är att vara sig själv, ingen annan. Att få sången att leva mellan raderna. Det är ingen attityd. Den berättande sången betyder allt för mig! Den är ett möte, en närvaro. Sårbar och stark. Det är hela min grund.
Ljudens läkande kraft
Den som hör Marie prata om och använda sin röst förstår att den är mer än bara ett enkelt ljud. För henne har den betytt väldigt mycket mer, och lett till en lång och givande resa.
– Det började med överansträngning och röstblockering. Totalt utmattad efter tuffa turnéer brakade ljudsystemet ihop. Först i en obehaglig distorsion, sen heshet och till slut total tystnad.
Hon tvingade sig att vila. Började lägga om sin livshållning. Och det visade sig vara det bästa som kunde hända.
– Jag dök ner i instrumentet rösten. Började meditera – och det var inte lätt kan jag säga. Jag började sjunga annan musik för att distrahera mig bort från gamla röstvanor. Jag stretchade uttrycket ut från trygghetszonen, det är där allting händer!
Med tiden återvände Marie till sina egna sånger, och upptäckte att hon kunde hantera rösten på ett helt annat sätt, utan spänning eller press. Hon beskriver det som en befrielse.
– Jag hade börjat intressera mig för ljudforskning och ljudens läkande kraft. Jag förstod att det handlade om att stödja det egna själläkningssystemet, och att försöka bryta prestationsvanor. Inte lätt.
Ljud utan ord
De nya insikterna gjorde att hon började bli existentiellt nyfiken. Hon gav sig på utbildningar inom mängder av områden; psykodrama, drömterapi och ljudterapi bara för att nämna några. Till slut introducerade den norska läkaren och energiterapeuten Audun Myskja henne för begreppet Toning.
– Toning är ljud utan ord, och kan göras på många sätt. I självutvecklande syfte eller djupt terapeutiskt.
De senaste fyra åren har Marie själv hållt i Toningar i Katarina kyrks i Stockholm. Där inleder hon med en enkel röstlektion. Påpekar för alla att toning inte är sång, och att de ska glömma allt de lärt sig oma tt sjunga fint, rätt och tjusigt. Nu handlar det om den prestationsfria livstonen.
– Då brukar många pusta ut.
Under Toningarna får deltagarna prova på att ta ett ljudbad, omringad av andras röster, innan de senare går runt i kyrkan och prövar sina livstoner. Sessionen rundas av ljudmeditation för att sedan avslutas med ordlös sång. Marie beskriver det som kraftfullt och rakt från hjärtat.
Tidlöst och explosivt
Under våren släpper Marie sitt nya album, ”Den mänskliga faktorn”, där hon samlar sina sånger och även har med ett par nya alster. Under kvällen på Gräfsnäsgården utlovar hon både sånger från albumet, och några som inte fick plats.
– Marie sjunger Marie, förklarar hon. Tidlöst, explosivt och ömsint. Jag gläder mig!
Alexandra Dahlberg
text på sommarunderhållningans (Göteborgs) hemsida inför spelning på Gräfsnäsgården den 23/6 2014
Recension från Hesselby slott Nationaldagen 6/6 2013 då jag gästade Nationalkören
"Det blev ett bra genrep på Hesselby Slott under nationaldagen inför Stockholm Folk Festival i augusti. Stockholm bjöd på en strålande blå himmel, sol och efterlängtad värme och i Hässelby en bild av det nya Sverige med mångfald och värme. Folkfestivalen vet helt klart vad den gör genom att ladda med ett litet artilleri den här dagen. Närmare 10.000 personer kunde njuta av allt från syrisk körmusik till rappande ungdomar.
Den stora behållningen blev dock Nationaldagskören under ledning av suveränt duktiga Lasse Axelsson. Vem kan som han få inte bara kören utan också publiken att delta med själ och hjärta. Det är 50 år sedan Martin Luther King ”I Have a Dream” uttalades och det var kärnan i körens sånger. Förstärkning av högsta klass gav Marie Bergman som bara bli bättre och bättre.
Hennes låt ”Varje människa bär en historia”, passade så oerhört bra eftersom ingen vare sig infödd eller invandrad exkluderades. Vi bär alla på en historia, ”läs mig mellan raderna” sjöng Marie och publiken tillsammans. Marie Bergman är en av artisterna på Folkfestivalen i augusti."
http://kulturbloggen.com/?p=71360