TTT – TENSION TAPPING TECHNIQUE
Du lär den på 20 minuter. Gör den på fem.....
 
Svenska psykoterapeuten och musikern Ulf Sandström har tillsammans med  kroppsterapeuten Gunilla Hamne satt samman denna fascinerande First Aid Tapping – Första Hjälpen Tapping, som är en mycket enkel, effektiv självhjälpsmetod för fred, ett lugn för nervsystemet och en bro till inre jämvikt. En strategi för självreglering. Dom arbetar över hela världen och med stor framgång i utsatta områden som Rwanda, Kongo, Uganda, flyktingläger i Grekland. Dom hjälper traumatiserade människor, både barn och vuxna, att börja fungera igen, bli en del av de levande, kliva in i samhället och börja läkningen. 

TTT kan också användas i vardagen, som ett redskap att hålla sig i flow och på banan och igen och igen, lugna nervsystemet för bättre överblick och livsförankring. För att  förstärka visioner, drömmar och mod.  
 
TTT Tension Tapping Technique tar dig varsamt in i parasympatisk dominans, från inre stress till inre läkningsläge. Det parasympatiska delen av nervsystemet är vårt lugn-och-ro-system och där finns möjligheterna till reparation, reglering och rehabilitering.Det är portalen till potentialen, där kropp och sinne kan återhämta sitt naturliga flöde och öppna näringsdepåerna, låta musklerna få vila och hjälpa oss till djupare naturlig andning och vitalitet.
 
Det finns inga kontraindikationer med denna enkla men djupgående metod. Den är lätt att lära sig och barn kan göra den på sig själva och på varandra. Gunilla och Ulf lär ut den
på barnhem och när dom åker därifrån har barnen och tonåringarna en metod att hjälpa sig själva och varandra med. Traumatiserade barn har börjat kunna sova och äta bara efter några fåtal sessioner. Våldutsatta kvinnor har börjat kunna bygga en helade självbild. Människor i fängelser har kunnat börja tro på att det går att bryta onda cirklar. 
 
Jag liksom många andra, använder metoden i vardagen för att balansera inre stress och hålla fokus när det är många bollar i luften. Kan också lägga in ett pass när man vaknar och inte kan somna om. TTT lugnar nervsystemet, det är en lisa för själen.
 
Metoden är enkel och liknar traditionell EFT – Emotional Freedom Technique - vilket den är utvecklad från. Skillnaden är att i TTT behöver du inte använda ord om du inte vill, processen kan vara helt ordlös. Inga frågor om upplevelsen eller problemet, inga inledande fraser bara inre fokus, inget lidande. Det är inte alltid det går att sätta ord på det man upplevt och känner, ofta kan det vara ett diffust flimmer eller en oro bortom orden som blockerar, då går det att fokusera på enbart känslan.

Du går inte in i smärtan, du identifierar dig inte med lidandet, du ser det, möter det och accepterar det, men du står idig själv här och nu. Metoden hjälper dig att neutralisera och omvandla smärta till erfarenhet och livskraft. 
 
Du gör minst två varv tapping med djupandning emellan  ( du andas in aktivt, håller andan liten stund, suckar lungt ut), emellan varje gång. Du kan göra tappingrundorna så många gånger som du vill och behöver, tills du känner dig lugn och centrerad. Avsluta gärna med händerna över hjärtat i en stilla integrering. 

Kika in på TTT- hemsidan www.peacefulheart.se
Där finner du tappingschema och även en tecknad app
där du enkelt kan följa med i tappingen.

Jag kombinerar gärna TTT Tapping med Toning. När du lärt dig den enkla gången och vilka punkter du knackar på, kan du humma samtidigt. Det ger en skön centrerande känsla. Och när du lägger händerna på hjärtat som avslutning kan du pröva att tona ett mjukt AAAH eller OOOH. Om du vill förstärka läkningseffekten laddar du ljudet med en positiv intention, ex. ”Jag vill dig väl” eller "Jag är tyrgg här och nu" Ljud (frekvens) + Intention (positiv tanke) = Helande (korrigering, inre jämvikt). Ge gärna denna toning lite extra tid i slutet av tappingen.
 
Råd för toning:
Inandning är aktiv, Utandning är passiv
Du gör ljudet på utandningen. Inget pådrivande eller press. Låt bara ljudet mjukt få strömma ut på utandningen.
Är det svårt eller ovant för dig, börjas med att humma mjukt. Också på utandning, med lösa läppar och stor munhåla så vibrationerna får strömma inåt.
 
Humma är inåtgående vibrationer. Vokaler är allmänna vibrationer som når överallt. Hela kroppen är ljudledande; hud, vävnader, ben, vätska, vi består av minst 75% vätska, leder ljud. Du kan rikta ljuden med tankens kraft till områden som behöver dem. Energin går dit uppmärksamheten riktas.
De subtila mjuka tonerna kan lätt förflytta sig i kroppen och lossgöra spända, ömmande kroppsområden, öppna blockeringar, balansera nervsystem och andra inre livssystem, stärka friska cellfunktioner, rensa ut slaggprodukter och ytterligare stimulera den parasympatiska delen av nervsystemet där återhömtning och sjölvläkning ksn ske. Toning är ett fabulöst smart komplement till Tapping!


Lite extra, bra at veta:
När du slappnar av tryggt så förbättar och förstärker vi deltavågorna i hjärnhemisfärerna. Dessa vågor frisläpper ett kemiskt ämne som dämpar receptorerna i amygdala, vår radar i hjärnan som spanar in och försvarar oss mot
hot genom att aktivera flight/fight/freeze/faint - reaktionen i den aktiva "sympatiska" delen av vårt nervsystem. Det kan vara frusna händelser i det undermedvetna som lever sitt liv bortom tid och rum, som plötsligt aktiveras, minnen blir verklighet. Negativa övertygelser och/eller chocktillstånd som bränts in i vår övberlevnadsrepertoar som ger sig till känna som absoluta sanningar. Deltavågorna i avslappningen tar oss varsamt in i det parasympatiska vilotillståndet där vårt inre klimat regleras och homestasis/jämvikt kan uppnås, och därigenom läkning. 

Hummande, toning, taktil beröring, tapping - lugnar nervsystemet och den sympatiska delen reglerar ner, det kallas för avslappningsresponsen, den Helande Zonen kickar in - the Healing Zone. På cellnivå uppregleras då den anti-inflammatoriska delen av din kropp och det blir helt naturligt för immunsystemet att läka ut inflammationen snabbare.
Så humma på, Göär Tappingen, TTT är superenkelt och skönt,
tona, berör dig genom taktil massagevibration, t.ex. klangmassage. Välkommen in. Vibration är liv! 

Bästa livförsäkringen!